Martin Daugaards erfaringer

Skandinavien

Skandinavien er stedet for familier med mindre børn. Områderne i Skandinavien er forholdsvis overskuelige; Løjperne er brede, og de forbinder som regel hinanden godt. Det vil sige, at man hurtigt kan finde hinanden igen, også selvom mor og far er ovre på den anden side af bjerget. Det er meget familievenligt og også godt egnet for nybegyndere og ikke særligt øvede skiløbere. De to bedste områder i Skandinavien er Trysil og Åre. Områderne er udfordrende for de mere garvede skiløbere, og samtidig rigtig familievenlige. Det er områder, der er gode for alle aldre og niveauer. I Norden er kulturen og sproget også mere lig det danske.  

Trysil er nok det mest populære sted at tage hen. Det er et super skisportsted. Åre er tilgengæld Skandinaviens største skisportsted, som er lidt uopdaget pga. den meget nordlige placering.  I alt er der over 100 km svenske pister. Opdal er også et fint område i Norden. Det er meget natursmukt. Det er ikke verdens største, men det er godt for familier.

Syden

Den største fordel ved syden er uden tvivl vejret, som man ikke skal undervurdere. Det er og blir bare bedre at stå på ski i -3 grader og solskin, end i overskyet vejr med -10 grader, som Norden ofte kan byde på. Du får også en fantastisk natur i syden og kan komme i uanede højder. Du får også længere nedfarter og langt større chance for solskin og røde kinder i syden. Syden er måske knap så familievenligt, men der er et hav af områder, og der findes også masser af områder til familier. Du får en unik skioplevelse i syden, og løjperne er stejlere og mere udfordrende. En rød kan godt føles som en sort. Du vil uden tvivl nyde omgivelserne i alperne!

Ulempen ved syden er, at det ikke altid hænger så godt sammen mellem løjperne. Du kan let risikere at skulle tage bilen for at komme over i nyt område, hvor der også findes 20 nedfarter. Bjergene er mange og områderne store. Derfor er det også vigtigt at have aftalt præcise mødesteder. 

Nogle af de gode områder i syden er:

Canazei: Europas største skisportssted med 458 pister. Der er 500 km sammenhængende pister, med andre ord – alt

Verbier: Mange kalder Verbier for Alpernes bedste skiområde. Der er alle sværhedsgrader i Verbier og masser af muligheder for off-pist. Fantastisk natur og vejr, og et storslået og charmerende område. Der er over 300 km pister.

Alpe d´Huez:  Er kendt af mange for cykelsport, men det er også et fantastisk skisportssted. Det er velegnet for børn og nybegyndere. I alt er der over 200 km pister.

Tilsidst vil jeg gerne sige: husk at skiferien er toppen, og nyd den uanset hvor du tar hen! Nyd fællesskabet, nyd naturen og pas på dig selv.  

Min top 3:

  1. Verbier                          Jeg har selv været der, et fantastisk område. Det skal opleves!
  2. Canazei                         Europas største skisportssted, man siger at området og vejret er fantastisk!
  3. Trysil                             Det er et super område, for hele familien, børn, voksne og garvede skiløbere.

Og hvad er så bedst, norden eller syden? Det vil jeg lade være op til dig. Selv foretrækker jeg at stå på ski i alperne, men jeg vil give Skandinavien stor ros for, at deres områder hænger godt sammen, og at de er gode til at præparere deres løjper, også i løbet af dagen, hvilket de kunne lære af i syden. Tilgengæld får vejret og naturen i syden topkarakter af mig. 

Der findes et hav af andre skisportssteder, også uden for Europa.  Men jeg håber, at dette har givet dig en idé om, hvor I skal tage hen.

Del på facebook